Přihlašováni na Lidskoprávní moot court 2023/2024 (do 31. 10. 2023)

Přihlašováni na Lidskoprávní moot court 2023/2024 (do 31. 10. 2023)

Slyšeli jste o moot courtech, ale nebyli jste si jistí, jestli to je to pravé pro Vás?

Chtěli byste si vyzkoušet své dovednosti prezentace právního případu v písemné i ústní formě a chtěli byste, aby vám někdo poskytl zpětnou vazbu?

Zajímá Vás lidskoprávní problematika s celoevropským přesahem?

Pak je letošní Lidskoprávní moot court přesně pro vás!

Srdečně zveme všechny studentky a studenty Právnické fakulty Univerzity Karlovy k účasti na celostátní soutěži v simulovaném soudním jednání v oblasti lidských práv.  

Jakému tématu se budeme letos věnovat?
Letošní zadání se týká mezinárodní trestní spolupráce a konkrétně vydávání osob k trestnímu stíhání. Co když ale vyžádanému ve třetím státě hrozí nebezpečí uložení velmi přísného trestu v porovnání se závažností páchané trestné činnosti?  Vydat či nevydat, to je oč v letošním moot courtu běží.
Thomas Jay Smith, občan Spojených států amerických, v současnosti pobývající v České republice, byl americkými úřady vyžádán k vydání k trestnímu stíhání. Americké federální úřady mu dávají za vinu pašování a prodej drog a psychotropních látek. Americké úřady se rozhodly pana Smithe za jeho jednání stíhat, ten však mezi tím uprchnul ve strachu z trestního stíhání do České republiky. Pan Smith se vydání brání, neboť trest, který mu hrozí, pro něj znamená prakticky doživotí bez možnosti budoucího zlehčení. Takové riziko je dle něj v rozporu s jeho lidskými právy, která jsou univerzální – a tedy je musí české soudy chránit, i když není českým občanem. Měla by Česká republika pana Smitha vydat, když mu v USA hrozí trest až ve výši 82-113 let, a to i bez možnosti podmíněného propuštění?
To už necháme na vás. 

Pro koho je soutěž určena?
Do soutěže se mohou přihlásit 2−4 členné týmy složené ze studujících, kteří mají zájem o rozšíření svých obzorů v oblasti lidských práv a právních dovedností. Soutěž je určena i úplným začátečníkům v oblasti simulovaných soudů.
Vřele doporučujeme studentkám a studentům sehnat si kouče (například z řad doktorandek a doktorandů), který vám s řešením případu může pomoct. Rádi Vám se sháněním kouče pomůžeme. Neváhejte se proto na nás obrátit na e-mailu hana.schutzova@prf.cuni.cz
Nejlepší týmy fakultního kola postupují do celostátního kola, finále se koná na Ústavním soudu.

Kdy se soutěž koná?
•    přihlašování: do úterý 31. 10. 2023
•    odevzdání písemných podání: do čtvrtka 30. 11. 2023
•    fakultní ústní kolo na PF UK: v pátek 15. 12. 2023
•    celostátní finále na Ústavním soudu v Brně: únor 2024 (bude upřesněno)

Kde se dozvíte více informací?
Kompletní zadání případu včetně příloh, oficiální pravidla soutěže i veškeré další informace naleznete na webu České společnosti pro evropské a srovnávací právo, hlavního organizátora soutěže. 
V případě jakýchkoliv otázek se prosím neváhejte obrátit na fakultní koordinátorku PF UK Mgr. Hanu Schützovou (hana.schutzova@prf.cuni.cz). 

 

Budeme se těšit na Vaši účast!

Soutěž organizuje Česká společnost pro evropské a srovnávací právo. Fakultní kolo PF UK pro Vás zajišťuje Katedra právních dovedností.

 

 

Uložit událost do kalendáře