Právník podílející se na vytváření optimálního daňového systému České republiky

Právník podílející se na vytváření optimálního daňového systému České republiky

Ministerstvo financí
Letenská 15, 118 10 Praha
  • Vhodné pro: Absolvent
  • Úvazek: Full-time
  • Mzda: 14. platová třída / 34 840 Kč - 51 530 Kč

Popis pracovní pozice

Zajímáte se o legislativu nepřímých daní?
Pak hledáme právě Vás!

Právník podílející se na vytváření optimálního daňového systému České republiky

· Místo výkonu služby na Praze 1 – blízko Malostranského náměstí

· Služební poměr na dobu neurčitou (14. platová třída)

· Termín pro podávání přihlášek do 5. dubna 2023

· Předpokládaný termín nástupu je květen až červen 2023

Co bude Vaše práce?

Nabízíme možnost podílet se na vytváření optimálního daňového systému České republiky a být tak součástí pestré a tvůrčí práce legislativce. Jedná se o netradiční právnickou profesi, která nabízí být u zrodu klíčových právních norem celospolečenského měřítka a tvořit tak část právního řádu, kterou jiné právnické profese aplikují či vykládají. V rámci mladého, avšak zkušeného týmu, který má za sebou nespočet koncepčních a významných daňových změn, budete zapojeni do psaní zákonů měnících nepřímé daně (DPH, spotřební a energetické daně), popřípadě daň z finančních transakcí, a naplňovat tak klíčové priority současné vlády, které hýbou mediálním a politickým světem. Současně přispějete ke zpřehlednění právního řádu a nastavení konkurenceschopnému daňového systému. Vštípíte si postupy, jak si podmanit legislativní proces a čelit jeho úskalím, neboť legislativec zajišťuje celý proces přijetí právního předpisu od jeho přípravné fáze až po vyhlášení ve Sbírce zákonů, komunikuje s odbornou veřejností při přípravě zákonů, konzultuje návrhy s ostatními rezorty, připravuje podklady pro členy vlády a účastní se jednání příslušných orgánů vlády i Parlamentu České republiky při schvalování zákona. Obavy ohledně úzkého zaměření mít nemusíte, regulace daní vyžaduje znalost ostatních odvětví práva, jak soukromého, tak veřejného práva. Pokud je určitá změna daňového zákona napadnuta u Ústavního soudu, vkročí legislativec do role právního zástupce státu a připravuje podklad pro vyjádření vlády hájící ústavnost dané úpravy. V neposlední řadě má nabízená práce i mezinárodní přesah, ať již v rámci studia zahraniční úpravy za účelem inspirace pro české řešení určité problematiky, nebo podílení se na tvorbě a implementaci předpisů EU.

Práce je vhodná jak pro právníky, kteří mají zkušenosti s prací legislativce, nebo mají zájem o práci legislativce. Uplatnění u nás tedy naleznou i právníci, kteří hledají změnu oproti současné práci. Zároveň se jedná i o příležitost pro čerstvé absolventy, kteří se od počátku stanou plnohodnotnými členy pracovního týmu.

Získáte všestranné zkušenosti v přátelském a mladém pracovním kolektivu. Zkušené kolegy rádi rovnou zapojíme komplexně do chodu oddělení. Nejste-li legislativec, práci si osvojíte v rámci psaní jednodušších změn právní úpravy, přípravy a studia právních stanovisek a spolupráce se zkušenějšími kolegy na rozsáhlejších projektech, včetně práce na nových zákonech. Zkušenost lze získat i spoluprací s daňovými experty mimo státní sféru, kteří se na klíčových projektech ministerstva taktéž podílejí. 

Co Vám můžeme nabídnout?

· 25 dní dovolené a 5 dní indispozičního volna ročně

· Možnost práce z domova 4 dny v měsíci a pružnou služební dobu

· Až 5 dní studijního volna ročně

· Čerpání individuálních příspěvků z FKSP

· Adaptační proces pro nové zaměstnance

· Možnost umístění dítěte v dětské skupině

· Stravování v budově ministerstva a příspěvek na stravování

· Platový tarif až 51 530 Kč*, navíc osobní příplatek a odměny dle výkonu

Co je na pozici potřeba?

· Vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu v oboru Právo, právní a veřejnosprávní činnost;
· Trestní bezúhonnost
· Samostatnost, pečlivost, rozhodnost, zodpovědnost
· Analytické myšlení


Zaujala Vás nabídka? Podrobné informace o pozici, požadavcích a vykonávané činnosti naleznete zde: https://www.mfcr.cz/cs/o-ministerstvu/kariera/volna-mista-mf/pravnik-podilejici-se-na-vytvareni-optim-50647

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat!