Detail člověka URL

JUDr. Mgr. Michal Urban , Ph.D.

Profile picture for user 87685738

Telefon:  +420 221 005 417

Katedra politologie a sociologie

Katedra právních dovedností

Katedra právních dovedností
Vedoucí

Členství

Michal Urban je odborným asistentem na Katedře politologie a sociologie a vedoucím Katedry právních dovedností na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Působí také jako koordinátor pro inovace ve studiu v kolegiu děkana PF UK. Specializuje se na právní vzdělávání, didaktiku práva a sociologii práva. Vystudoval Právnickou fakultu UK (tituly Mgr., JUDr. a Ph.D.) a Pedagogickou fakultu UK (Mgr.). Od roku 2009 vede pražský program Street Law.

Členství a studijní pobyty

Je členem European Network for Clinical Legal Education, Global Alliance for Justice Education, Rady vlády ČR pro lidská práva a Paedagogia, poradního orgánu vedení Univerzity Karlovy pro oblast pedagogických kompetencí. Pravidelně se účastní tuzemských a zahraničních tematických konferencí, zejména International Journal of Clinical Legal Education, Global Alliance for Justice Education a konferencí a kulatých stolů pořádaných na PF UPOL, PF MU a PF UK. Absolvoval delší studijní pobyt na St. Patrick's College v irském Dublinu (součást Dublin City University) a kratší na Georgetown University, Washington D.C., University of South Carolina, Northumbrian University, Newcastle-upon-Tyne a York University.

Ocenění

Michal Urban je držitelem stříbrné medaile za významné dílo v oboru sociologie práva, didaktiky práva a vědeckou a pedagogickou činnost na UK. S týmem Street Law obdržel cenu Arnošta z Pardubic UK za vynikající počin a cenu Pro bono & CSR 2017 od časopisu Právní rádce. Pod jeho vedení získala Katedra právních dovedností, resp. její předchůdce, Centrum právních dovedností, cenu Praemium Excellentiae za výbornou vzdělávací činnost na fakultě pro nejlepší výukové pracoviště v letech 2021 a 2023.

Projekty

Má rozsáhlé zkušenosti s realizací projektů nejrůznějšího druhu. Byl zapojen do řešení celé řady grantů, v řadě případů jako hlavní řešitel. Jejich poskytovateli byla Univerzita Karlova (COOPERATIO, PROGRES, PRVOUK, SVV), Grantová agentura ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (Program na podporu strategického řízení vysokých škol, Centralizovaný rozvojový program pro veřejné vysoké školy), Ministerstvo kultury (Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity), Evropský sociální fond (Operační program Praha – Adaptabilita, Operační program Praha – Pól růstu), International Visegrad Fund či Nadace Hugo Grotius.

Vzdělávací činnost

Ve své vzdělávací činnosti na Právnické fakultě UK se věnuje zejména právní didaktice (předměty Právní praxe na středních školách I a II (Street Law) pro magisterské studující, Základy didaktiky práva I a II pro studující v doktorském programu), sociologii práva (předměty Sociologie pro právníky, Čtení sociologických textů a Sociologie a aktuální problémy práva a politologie) a dalším společenskovědním tématům, zejména těm blízkým profesní etice (Právo a film, Profesní etika v právní teorii a praxi, Mediální příprava pro právníky). Již řadu let se také podílí na chodu studentské právní poradny na pražském magistrátě (Praxe v právní poradně Magistrátu hlavního města Prahy). Na Pedagogické fakultě UK vyučuje didaktiku práva (Právo ve výuce ZSV) a od roku 2022 základy práva (Právo pro ZSV). Posledních několik let vede také didaktické kurzy pro vyučující Univerzity Karlovy (Vzdělávací program pedagogických dovedností, Jak dále zlepšit své pedagogické dovednosti [kurz pro pokročilé učitele], Jak dobře vést praxe studentů?) v rámci Centra celoživotního vzdělávání UK. Věnuje se také školení v nástrojích umělé inteligence (na PF UK i UK). Vede kurzy didaktických dovedností i na Univerzitě Pardubice a Masarykově Univerzitě.